Miras davasının açılabilmesi için miras hukukunun konuları arasına giren pek çok dava konusu bulunmaktadır. Miras davaları mirasçının ölümü ile birlikte mal paylaşımında anlaşmazlık yaşanması üzerine yaşanabileceği gibi miras bırakılan malların üçüncü kişileri aldatacak şekilde danışıklı olarak satılması ya da bağışlanması halinde tapu iptalinin sağlanması amacıyla da yapılmaktadır.
Miras Davası Nasıl Açılır konusunda yasal mirasçılar ciddi tereddütler yaşamaktadır. Miras hukukunu ilgilendiren davalar ispatlanması ve takip edilmesi bakımından profesyonellik ve deneyim gerektiren davalardandır. Miras hakkı elinden tamamen ya da kısmen alınan yasal mirasçı mirası hak eden diğer kimselere karşı dava açacağından miras davaları oldukça sorunlu ve yakınlar arasında problemlere yol açan davalar arasındadır.
Miras Davası Çeşitleri Nelerdir?
Miras hukuku çok geniş bir hukuk dalıdır. Bu nedenler miras hukukunu ilgilendiren davalar konularına göre farklı isimlerle anılmaktadır. Hukukta en sık karşılaşılan miras davaları şunlardır:
· Miras sebebiyle istihkak davası,
· Muris muvazaası (ölen mirasçının danışıklı satışı) sebebiyle tapu iptali ve tescili davaları,
· Veraset belgesinde mirasçılardan biri veya birkaçının bulunmaması sebebiyle açılan veraset iptali davası,
· Miras sözleşmesinin iptali davası,
· Mirasçılıktan çıkarılmanın iptali davası,
· Miras bırakanın saklı pay sahiplerine vermiş olduğu miras hakkının kanuni sınırlar içine çekilmesi için açılan tenkis davaları
İle miras hukukunun uyuşmazlık alanına giren konuları çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır.
Miras Davası Nerede Açılır?
Miras paylaşımı için miras davası açılması zorunlu değildir. Genellikle miras paylaşımında anlaşmazlık yaşanması halinde mirasa hak eden kanuni mirasçılar tarafından miras davası açılmakta ve ölen mirasçının borçları, taşınır ve taşınmaz malları ile mirasçıların hukuki durumları ortaya konulmaktadır.
Miras davasında görevli mahkeme genel olarak Asliye hukuk mahkemeleridir. Velayetin açıklanması ya da ölen mirasçının terekesinin tespit edilmesi amacıyla ise sulh hukuk mahkemelerine miras davası açılabilmektedir. Miras davasında yer yönünde yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Miras davası mirasa konu olan uyuşmazlığa ait dilekçenin mahkemeye intikal ettirilmesi ve taşınır ve taşınmazlara ait satış bedeli üzerinden belirlenen bindelik miktarın dava masrafı olarak dava açan kimse tarafından yatırılmasıyla açılmaktadır.
Miras Davası Ne Kadar Sürer?
Miras davaları ülkemiz hukuk sisteminde en uzun süren davalar olarak bilindiğinden miras paylaşımı davası ne kadar sürer gibi sorulara yanıt aranmaktadır. Miras davaları dava açılan mahkemenin iş yükü, dava dosyasındaki tanıklar, bilirkişi, keşif ve diğer delillerin mahkeme huzuruna getirilmesi ve özellikle kalabalık mirasçılara sahip davaların davalılara tebliğ edilmesinde karşılaşılan zorluklar sebebiyle oldukça uzun sürmektedir.
Miras davaları için özellikle tapu iptali ve tescil davalarında Adalet Bakanlığı tarafından 730 günlük yargılama süresi öngörülmüştür. Bu süre tahmini olarak değerlendirilmekle birlikte davaya itiraz edilmesi halinde istinaf ve Yargıtay kanun yolu süreçleri bu süreye dahil değildir.
Miras davasının takibinde karşılaşılan güçlükler, dava dosya masrafının taşınmaza göre belirlenmesi, dava sürecinde bazı usul işlemlerinin yerine getirilmemesi halinde davanın reddedilebileceği gibi sebepler birlikte değerlendirildiğinde miras hukuku alanında deneyim sahibi avukat ve avukatlık bürolarından hukuki danışmanlık ve avukatlık desteği almak önem arz etmektedir. miras hukuku alanında uzman avukatlara vekalet vererek miras davalarınıza daha hızlı ve etkili çözümler üretebilirsniz.